media

У школі задають вчити вірші, на курсах англійської - нові слова, запам'ятати математичні формули потрібно швидко, а пам'ять не справляється. Допомогти дитині поліпшити пам'ять, а батькам позбутися забудькуватості - допоможуть нескладні рекомендації:


● Регулярно розпитуйте дитину про те, як пройшов її день. Добре, якщо вона зможе розповісти вам про це в подробицях: це допоможе їй навчитися вибудовувати хронологію подій і вільно переказувати.
● Читайте з дитиною книги і просіть її розповісти, про що вона дізналася. Читання всім корисно. Так само як і заучування невеликих віршів.
● Грайте в слова. Є багато ігор, якими можна захопити всю сім'ю, весело та з користю скоротати час.
● Вигадуйте ігри на увагу. Купуйте журнали і книги, в яких потрібно порівнювати картинки і знаходити відмінності, або шукайте такі завдання в інтернеті.
● Дізнайтеся про метод Цицерона: навчіть дитину запам'ятовувати слова, подумки поміщаючи їх в знайомий простір (наприклад, в кімнату). Після деякого тренування дитині, щоб згадати слово, потрібно буде просто представити свій будинок.
● Розвивайте асоціативне мислення. І у дитини, і у себе.
● Вивчайте іноземні мови, це не дасть мозку перестати працювати.
● Займайтеся з дитиною спортом: фізичні навантаження стимулюють кровообіг, мозок активніше включається в роботу.
Пам'ятайте, що пам'ять у дошкільника відрізняється від пам'яті дитини шкільного віку. Дошкільнята запам'ятовують мимоволі. Вони ще не можуть ставити перед собою завдання вивчити щось за планом, тому будь-яке навчання в цьому віці можливе лише з подачі дорослого і тільки у грі. З приємного - пам'ять у дошкільнят розвивається дуже швидко, випереджаючи інші здібності дитини. Тому вона так багато всього освоює.
Школярі вже можуть запам'ятовувати довільно, проте ця здатність у них остаточно формується ближче до закінчення молодших класів.
Американське видання Understood.org додає, що для розвитку дитячої пам'яті можна:
● Грати з дитиною в карти.
● Попросити дитину навчити чогось батьків.
● Ставити перед ним багаторівневі завдання ("Я хочу, щоб ти зробив три речі ...").
● Підключати до процесу запам'ятовування почуття (наприклад, якщо школяр вивчає Стародавній Єгипет, можна попросити його представити, як це було - будувати піраміди на спеці, вручну тягнучи нагору величезні кам'яні блоки).

Comments: 0

No comments

Leave a Reply

Your email address cannot be published. Required fields are marked*