Батьки, які стурбовані тим, що їх дитина дуже замкнута і мовчазна, з радістю зустрічають шкільні будні і віддають чадо в групу продовженого дня — для швидкої адаптації до нового колективу і соціалізації. Але цей прийом спрацьовує не у всіх випадках.


Одній дитині ГПД піде тільки на користь, іншій — може серйозно нашкодити. Прийняти вірне рішення допоможе оцінка ситуації в контексті психологічних особливостей кожного окремого малюка.

Якщо першокласник замкнутий і сором’язливий, не прагне виділятися, вступати в контакт з однолітками, живе ніби в своєму світі, може довго залишатися один, то можливо вам треба не в групу подовженого дня, а до дитячого психолога. Така дитина в будь-якому колективі почуває себе вкрай некомфортно, і група продовженого дня принесе йому додаткові психологічні труднощі (а то й травму).


Якщо дитина агресивна, поводиться гордовито або недовірливо, якщо вона дуже емоційна (то плаче, то сміється, то обіймає, то б’ється), демонструє надмірну впертість і самовпевненість, нове нав’язане суспільство теж навряд чи принесе йому користь. У таких дітей, як правило, вузьке коло спілкування, і вони задовольняються їм.


ГПД в школі — відповідний вихід з положення, якщо ваша дитина активна і товариська, у неї багато інтересів, вона по натурі лідер, а ви з різних причин не можете приділити їй достатньо уваги після школи. Якщо дитина вміє слухати і домовлятися, відкрито висловлювати думку, пояснювати свої дії, якщо вона вміє заводити друзів і в міру пустує, ви можете віддати її в «групу продовженого дня» після переговорів з нею і за умови її згоди.


В інших випадках краще зважити всі «за» і «проти», сходити на консультацію до психолога, зрозуміти, які у малюка зараз реальні потреби, і тільки після цього приймати рішення.


Плюси групи продовженого дня:


  • Чіткий режим дня. Ви можете бути спокійні: дитину нагодують, допоможуть зробити уроки, виведуть на прогулянку.


  • Організоване дозвілля. Сьогодні в групах продовженого дня є комп’ютерні класи, сучасний спортивний інвентар, проектори для перегляду навчальних та художніх фільмів. Іноді діти на групі продовженого дня додатково вивчають іноземні мови або навіть працюють з логопедом.


  • Розвиток навичок спілкування. Це позитивно вплине на розвиток здорової і впевненої у собі дитини.


Мінуси групи продовженого дня:


  • Мало особистого простору. Дитина — це окрема особистість, якій іноді потрібно побути наодинці з собою (оточити себе улюбленими іграшками, помріяти, а то й поплакати). ГПД позбавляє його цього усамітнення.


  • Деяким дітям складно виконувати домашнє завдання в групі продовженого дня: шум і гам заважають зосередитися, і вони виконують роботу з помилками і помарками.


  • Брак батьківської уваги і одноманітна обстановка можуть негативно позначитися на дитині, зробивши її надмірно дратівливою і агресивною.


«Група подовженого дня» — варіант, від якого варто відмовитися, якщо він негативно позначається на психологічному стані дитини. Найчастіше вона сама вам не пояснить, в чому саме проблеми, але по її настрою і стану буде зрозуміло, що проблеми є.

Малюк починає поводитися не так, як зазвичай (наприклад, приходячи з «продовженого» додому, відразу вирушає спати). Він може сильно замикатися в собі або висловлювати невластиву йому агресію. Якщо ви день за днем помічаєте, що у вашої дитини різко змінюється настрій (вона то плаче, то злиться, то мовчить), значить, пора насторожитися — можливо, обстановка в групі продовженого дня нездорова.




Comments: 0

No comments

Leave a Reply

Your email address cannot be published. Required fields are marked*