media

До такого висновку прийшли медики однієї з найбільш «смартфонізованих» країн світу.


Вчені однієї з провідних клінік Сеула (Південна Корея) встановили: за останні п'ять років число звернень зі скаргами на порушення роботи шийного відділу хребта зросло на 25%. У доповіді вчені дійшли висновку, що в усьому винні гаджети, перш за все - смартфони. Класична поза - носом в екран - створює велике навантаження на шию, вражає міжхребцеві диски та інші тканини хребта, приводячи до остеохондрозу.


Більш того, за даними Асоціації корейських офтальмологів, за останні 10 років число пацієнтів з синдромом сухого ока (ксерофтальмія), зросло більш ніж в два рази. До того ж більшість пацієнтів, які активно користуються смартфонами, скаржаться на різь в очах, почервоніння і втому, розмитість зору, головні болі і навіть тимчасову сліпоту. Не кажучи вже про те, що 80% школярів страждають від короткозорості (ще десять років тому цей показник не перевищував 10-20%).


Для профілактики остеохондрозу та короткозорості східні вчені радять стежити за поставою, тримаючи телефон перед собою - на рівні очей, не користуватися смартфоном при поганому освітленні.


Ці поради будуть актуальними і для українців: згідно з торішньою статистикою, смартфонами користується 40% від споживачів зв'язку в Україні, а оснащеність населення мобільними телефонами наближається до 100 %. Давно звичною стала картина «Підліток, що увіткнувся в екран» або «Плаче дитина, яку заспокоюють смартфоном». Куди рідше можна бачити дитину, що розважається казками, загадками, колодязями з пальців та іншими бабусиними методами.


Тим часом більшість інформації, яку отримує дитина, водячи пальцями по монітору, - абсолютно недитяча. Більшість «іграшок» або дурненькі, або агресивні. І ось ця дурість і (або) агресія через пальчики слідує прямо на підкірку мозку. Так що, строго кажучи, остеохондроз і міопія - це ще «квіточки», порівняно з тим, що може вирости з чоловічка, якому сунули смартфон, тільки «щоб відв'язався».


Одночасно з цим смартфон може бути і дуже корисною річчю, варто лише навчитися сортувати в ньому інформацію. А також - стежити за популярними позами проведення часу своєї дитини.


Comments: 0

No comments

Leave a Reply

Your email address cannot be published. Required fields are marked*