media

Як розвинути уяву і фантазію дитині?

Правильний план виховання будь-якого хлопчика і дівчинки повинен полягати не тільки в своєчасному наповненні загальними знаннями. Уява і фантазії грають не меншу роль у формуванні повноцінної особистості. Неможливо придумати щось нове, якщо не використовувати потенціал своєї уяви. До такого висновку вже давно прийшли психологи по всьому світу.

Як розвинути уяву у дитини, якщо ви абсолютно в цьому не розбираєтеся. Насправді існує досить багато способів, і у кожного є свої переваги. Краще використовувати їх все, комбінуючи і запускаючи по колу. І не варто це відкладати до кращого часу. Починайте прямо зараз, не залежно від віку дитини.

Чи є різниця між фантазією та уявою

Багато батьків впевнені, що це синоніми одного і того ж поняття. Насправді між цими словами є різниця, і вона не тільки в написанні. Фантазія – це повністю вигаданий персонаж, ситуація або навіть цілий світ, аналогів якого не існує в реальності. Уява спирається на реальність, і дозволяє змоделювати ситуацію з різними варіаціями кінцевого результату.

Дитина може уявляти і програвати ситуацію, коли він буде брати участь в будь-якому спортивному змаганні. В процесі знаходити свої слабкі місця. Виправляти їх, тим самим підвищуючи шанси на успіх. Але, як розвинути уяву дитини так, щоб він дійсно міг ним користуватися і отримувати від цього вигоду.

Реальні приклади розвитку уяви

Є три основних правила, які дадуть позитивний результат. Якщо тата і мами будуть їх знати, їм набагато простіше буде займатися творчим вихованням дитини. І так, розберемо всі три правила по порядку:

  1.  Як правильно розвинути уяву у дитини? Надати йому багатий досвід через реальні прогулянки, подорожі і за допомогою книг і мультиків. Можна в скарбничку додати фільми і розвиваючі ігри.
  2. Фантазувати можна не тільки на події, які пережив в реальності, але і через чужий досвід. Головне, щоб інформація була емоційною і насиченою на подробиці. Наприклад, розповідь мандрівника, як він побував в незвичайному для себе місці.
  3. Як потрібно розвивати у дітей уяву? Тільки через позитивне сприйняття. Негативний досвід теж дає їжу для уяви, але такий досвід мало кому потрібний. Постарайтеся, щоб позитивного в оточенні сина чи доньки було якомога більше.

Що ще допомагає розвивати уяву у маленьких непосид?

Молоді батьки самі впливають на розвиток своїх дітей. З цього якщо постало питання, як розвивати уяву дитини, значить вони на правильному шляху. Для цього існують як прості, так і складні способи:

  • з самого раннього дитинства приділяйте достатньо часу читанню. Саме воно здатне породжувати в уяві найяскравіші образи, які запам'ятовуються на все життя;
  • регулярні прогулянки на вулиці допомагають спостерігати за іншими людьми і робити свої власні висновки. Вони можуть бути не завжди вірними, але уяву розвивають прекрасно;
  • як розвинути у дітей уяву за допомогою ігор? Дуже просто, вибирайте для цієї мети рольові іграшки, в яких повинні брати участь кілька дітей за казкових персонажів;
  • займайтеся творчістю, створюйте аплікації, картинки та інші вироби. Ручна праця спільно з розумовою діяльністю, найпотужніша бомба для стимуляції уяви.

Тепер ви точно знаєте, як розвинути у дитини уяву. Головне-ніколи не зупинятися на досягнутому. У розвитку не може бути межі. Чим більше ви приділяєте увагу дитині, тим більш творчою особистістю він буде в майбутньому.

 

  • Sep 03, 2019
  • Comments: 0
Comments: 0

No comments

Leave a Reply

Your email address cannot be published. Required fields are marked*